Arbeta hemifrån utan att bli galen

Då Corona / Covid19 börjar sprida sig i Stockholm har min arbetsgivare bestämt att from imorgon skall vi arbeta hemifrån. Här kommer lite rutiner:
 
Att klä på sig är ett bra första steg, morgonrock kan vara mysigt, men byxor och tröja är att föredra. Plus att distansarbete i regel betyder fler videomöten. De kan, och det säger jag av erfarenhet, komma som en total överraskning. Och nej, Kalle Anka-metoden fungerar inte. Du behöver ha byxor på dig.
 
Okej, du är vaken, påklädd och har kanske rentav käkat frukost? Lysande! Nästa steg är att försöka göra breaket mellan fritid och arbetstid så tydligt som möjligt. Annars kommer det inte att sluta bra.

 

Ta en promenad, lämna på förskolan, spring en runda. Bara försök att komma ut ur hemmet en kort stund. Med brasklappen att du, om du är hemma för att du sitter och snörvlar misstänkt coronasnor, inte bör ha någon onödig närkontakt med andra människor.

 

Vilken oförberedd rookie som helst kan jobba hemifrån en strödag här och där. Men för att orka i det långa loppet behöver du vara lite uppstyrd. Annars kommer du komma på dig själv med att stå och sortera tvätt eller plocka ur diskmaskinen i tid och otid.

 

Det är ju illa nog att sitta still i en hyperergonomisk kontorsstol hela dagarna. Men när du sitter och kluttar med din billiga HP-laptops värdelösa pekplatta i soffan en hel arbetsvecka är det bara din lokala rehabklinik som skrattar hela vägen till banken. Sitter du i karantän är det kanske inte läge att gå ut och shoppa höj- och sänkbara skrivbord, men gör vad du kan för att sitta rätt och ha bra belysning.

 

Slacka kollegor och ta del av roliga memes så du känner dig som en del av något större och inte en öde ö. Det är, så klart, inte samma sak som att småsnacka med den vid skrivbordet bredvid, men att ha en plattform där alla på teamet kan mötas gör under både för arbetsflöden och sociala kontakter. Och nej, e-post är ingen sådan plattform.

 

Lunchen är ett himla gissel när man jobbar hemma. Ingen – ingen! – har någonsin satt sig i soffan och lyckats klämma bara ett avsnitt av en serie och sen fälla upp datorn och direkt komma igång att jobba igen. Men glöm för den sakens skull inte bort att ta lunch och pauser. Det gäller, återigen, att ha diciplin att hålla dem lagom långa.

 

Det största hindret för att jobba hemma är i regel om någon annan i familjen sitter i samma båt. Det lär inte minst bli aktuellt för familjer i förkylningskarantän, eller om allt fler arbetsplatser skickar hem sina anställda.

 

Är ni två som jobbar hemifrån brukar det vara bra att inrätta varsin arbetsplats så att man kan sitta ostört. Brusreducerande hörlurar är, precis som i kontorslandskapet, ett bra knep för att skärma av om den andra personen har videomöten, långa telefonsamtall – eller bara knapprar störigt högt på tangenterna.

 

Med barn hemma är det förstås än värre. Det är bara en tidsfråga innan videomötet urartar i en Robert Kelly-situation, professorn som blev viral efter att hans barn kraschade en livesänd intervju i BBC.

 

Med små barn är kaoset väl i det närmaste oundvikligt. Är ni två föräldrar som sitter hemma är det förmodligen bäst att turas om så att en underhåller och den andra jobbar. Med lite större barn handlar det om att förklara läget ordentligt.

 

Planera för krocken som inträffar när ungar och ungdomar kommer hem från skolan. Prata med dem i förväg om att du faktiskt är på jobbet, även om du sitter vid köksbordet. Ha koll på mellanmålssituationen.

 

Källa: https://www.arbetarskydd.se/debatt/sa-jobbar-du-hemifran-utan-att-bli-galen-6990563

 


Spice Girls present... The Best Girl Power Medley ...Ever!

 
Gjorde denna mix till Internationella Kvinnodagen 8 Mars.
Denna skiva släpptes 1997, det är en dubbel-CD med ca 40 låtar.
Jag la till Spice Girls "2 Become 1" i slutet som en bonus.
Tillägnar mixen till alla vackra kvinnor i världen...
 
https://www.mixcloud.com/DJFaiton/spice-girls-present-the-best-girl-power-medley-ever/
 
 
Låtlista:
Chantay Savage - I Will Survive
Mary J. Blige - Mary Jane (All Night Long)
Adina Howard - Freak Like Me
Gabrielle - Give Me A Little More Time
Aaliyah - Back & Forth
TLC - Creep
SWV - Right Here
Diana King - Shy Guy
Skunk Anansie - Weak
Brownstone - If You Love Me
Tina Turner - What's Love Got To Do With It
Salt-N-Pepa - None Of Your Business
En Vogue - Free Your Mind
Cyndi Lauper - Girls Just Want To Have Fun
Shakespear's Sister - You're History
Alisha's Attic - Alisha Rules The World
Salt-N-Pepa - Let's Talk About Sex
Neneh Cherry - Buffalo Stance
Gwen Guthrie - Ain't Nothin' Goin' On But The Rent
Spice Girls - Wannabe
The Pointer Sisters - Slowhand
Chaka Khan - I'm Every Woman (remix)
Aretha Franklin - Respect
Blondie - Heart Of Glass
Spice Girls - Who Do You Think You Are
Labelle - Lady Marmalade
The Bangles - Manic Monday
Sister Slegde - We Are Family
Cathy Dennis - You Lied To Me
Belinda Carlisle - Heaven Is A Place On Earth
Martha Reeves & The Vandellas - Dancing In The Street
RuPaul - Supermodel
Tori Amos - Professional Widow (Armand's Star Trunk Funkin' Mix)
Republica - Ready To Go
Luscious Jackson - Naked Eye
Eurythmics feat. Aretha Franklin - Sisters Are Doin' It For Themselves
The Weather Girls - It's Raining Men
Neneh Cherry - Woman
Karyn White - Superwoman
Spice Girls - 2 Become 1
 
PS. Lyssna även på Swedish Girl Power - In The Mix:
https://www.mixcloud.com/DJFaiton/swedish-girl-power-in-the-mix-short-version/
 
 
65 låtar med svenska kvinnliga artister =)
 

RSS 2.0
Besökstoppen